Krijg je subsidie voor de aanschaf van een warmtepomp?

Lees verder

Een duurzame maatschappij wordt steeds belangrijker in Nederland. Om particulieren en bedrijven te stimuleren om duurzame keuzes te maken, biedt de overheid verschillende leningen en subsidies aan. Hoe zit dat precies met warmtepomp subsidie? Krijg je subsidie voor de aanschaf van een warmtepomp? En hoe moet deze aangevraagd worden? U leest er alles over in deze blog.

Subsidie op warmtepomp met ISDE

De aarde warmt op en de beschikbaarheid van fossiele brandstoffen blijft afnemen. De overgang naar een duurzame energievoorziening wordt daarom steeds belangrijker. De Nederlandse overheid wil dat in 2030 minimaal 27 procent van onze energie uit duurzame bronnen komt. In 2050 moet de energievoorziening bijna helemaal duurzaam opgewekt zijn.

Om die doelstelling te behalen, is onder andere de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) in het leven geroepen. Een subsidie voor de aanschaf van een warmtepomp of zonneboiler. Het beschikbare budget voor 2020 is 100 miljoen euro.

Hoeveel subsidie u krijgt hangt af van het soort apparaat dat u aanschaft en het vermogen daarvan.

Op welke warmtepomp krijg je subsidie?

Een warmtepomp is een duurzaam alternatief voor een gasgestookte cv-ketel. Het onttrekt immers warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater.

Toch kan niet voor elke warmtepomp subsidie worden aangevraagd. U ontvangt alleen subsidie op een warmtepomp als:

  • De warmtepomp onderdeel is van een verwarmingstoestel.
  • Het een lucht/water warmtepomp, een grond/water warmtepomp of een water/water warmtepomp betreft. Lucht/lucht warmtepompen komen niet in aanmerking voor subsidie.
  • Het maximale vermogen van het verwarmingstoestel 70 kW is.
  • Het verwarmingstoestel is voorzien van een etiket, productkaart en technische documentatie.
  • De warmtepomp geïnstalleerd is door een deskundige installateur.

Ga voor een volledige lijst met warmtepompen waarvoor subsidie beschikbaar is naar de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Hoeveel subsidie op warmtepomp?

De subsidie voor de aanschaf van een warmtepomp is zeer aantrekkelijk. Zo kunt u al gauw 20 tot 50 procent van de aankoopprijs vergoed krijgen.

Hoeveel subsidie u precies kunt aanvragen hangt, zoals gezegd, af van het type warmtepomp en de energieprestatie. Op de lijst van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland staan indicatieve subsidiebedragen tussen € 500,- en € 2.500, -.

Om een voorbeeld te geven: voor een complete lucht/water warmtepomp ontvangt u al € 1.100, -. Voor een grond/water warmtepomp is er een subsidiebedrag van € 2.500, -. Voor beide installaties geldt: hoe hoger het vermogen, hoe hoger de subsidie.

Subsidie warmtepomp aanvragen

Wilt u subsidie voor een warmtepomp aanvragen? Dat kan via de aanvraagpagina van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Maak hiervoor gebruik van uw DigiD en houd rekening met de volgende voorwaarden:

  • De warmtepomp moet al betaald, geïnstalleerd en in gebruik genomen zijn.
  • De subsidie moet binnen zes maanden na installatie aangevraagd worden.
  • De warmtepomp moet in Nederland geïnstalleerd zijn.

Subsidie warmtepomp nieuwbouw:

Staat of komt uw warmtepomp in een nieuwbouwwoning waarvoor de omgevingsvergunning na 30 juni 2018 is aangevraagd? Dan kunt u geen ISDE-subsidie aanvragen.

Sinds 1 januari 2020 zijn de regels gewijzigd en komen nieuwbouwwoningen niet meer in aanraking voor een warmtepomp subsidie.

Voor eigenaren van nieuwbouwwoningen die vóór 1 januari 2020 een warmtepomp hebben aangeschaft en die vervolgens vóór 1 juni 2020 hebben geïnstalleerd, geldt een overgangsregeling.

Meer weten over de aanschaf van een warmtepomp?

Bent u van plan om een warmtepomp aan te schaffen en bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw huis? Wilt u meer weten over de ISDE-subsidie of over het onderhoud van de warmtepomp en de kosten?

040 Warmtepomp uit Eindhoven is dé specialist op het gebied van warmtepompen en beantwoord graag al uw vragen. Wij installeren verschillende soorten warmtepompen en kunnen u volledig ontzorgen. Zo werken wij samen met leveranciers van topkwaliteit warmtepompen en leveren we al het materiaal zelf. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan. Onze adviseurs staan u graag te woord.

Onze referenties

Dit vond de klant

Onze klanten zijn ons visitekaartje, dus we doen er alles aan hen goed van dienst te zijn. Veel mensen gingen u voor als tevreden klant bij 040 Groep. Wilt u meer weten over hun ervaringen?

Bekijk alle referenties

Judith

Erg blij met onze warmtepomp. Na de nodige adviezen door 040 warmtepomp, uiteindelijk besloten om een warmtepomp te laten plaatsen. Boven verwachting, de warmtepomp werkt echt super, een het scheelt ons maandelijks veel geld.

Heeft u vragen?

Neem contact met ons op!

Neem telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×