Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een warmtepomp?

Lees verder

Nederland verduurzaamt, en dat is maar goed ook. Niet alleen voor het milieu, maar ook voor jouw portemonnee. Steeds meer mensen kiezen voor een warmtepomp om het huis te verwarmen. Wil jij graag een stapje verder en denk je eraan om zonnepanelen te plaatsen voor het aandrijven van je warmtepomp? Dan ben je helemaal goed bezig. Maar weet jij eigenlijk hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om het verbruik van de warmtepomp te compenseren? Niet? Lees dan gauw verder.

Waarom zonnepanelen voor de warmtepomp?

Een warmtepomp gebruikt warmte uit de buitenlucht, de bodem of het grondwater om je huis te verwarmen en te voorzien van warm water. Het is dus een duurzaam alternatief voor de CV-ketel. Maar de warmtepomp heeft wel elektriciteit nodig om zijn werk te doen.

Wanneer je deze elektriciteit opwekt met zonnepanelen, denk je aan het milieu én bespaar je flink op je energienota.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor de warmtepomp?

Om erachter te komen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om het verbruik van de warmtepomp te compenseren, moet je natuurlijk eerst weten hoeveel energie de pomp verbruikt. Dit energieverbruik is afhankelijk van de soort warmtepomp en het thermisch vermogen van je huis (het verbruik voor warm water en verwarming).

Wanneer je het jaarlijks thermisch verbruik en het gemiddelde rendement van de warmtepomp (het COP) weet, kun je eenvoudig het energieverbruik van de warmtepomp berekenen. Dit doe je door het thermisch verbruik te delen door het rendement.

De meeste warmtepompen hebben een COP van 3,5. Het exacte getal van jouw warmtepomp, vind je op het energielabel.

Dus: bij een jaarlijks thermisch verbruik van 10.000 kWh verbruikt jouw warmtepomp 2857 kWh aan elektriciteit (10.000 / 3.5 = 2857).

Ook de jaaropbrengst van zonnepanelen wordt uitgedrukt in kWh. Een gemiddelde zonnepaneel produceert ongeveer 300 kWh elektriciteit per jaar. Om het verbruik van 2857 kWh van de warmtepomp te dekken, heb je 2857 / 300 = +/- 10 zonnepanelen nodig.

Hoeveel zonnepanelen heb ik in totaal nodig?

Met bovenstaand rekenvoorbeeld reken je uit hoeveel zonnepanelen je nodig hebt voor het energieverbruik van je warmtepomp. Maar laten we eerlijk zijn: eigenlijk wil je gewoon weten hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om je energienota naar nul te brengen, toch?

Om dit te berekenen tel je het energieverbruik van de warmtepomp op bij het overige energieverbruik van je woning. Stel dat je met je gezin 3000 kWh per jaar verbruikt. Dan verbruik je met de gegevens uit bovenstaand rekenvoorbeeld 2857 kWh + 3000 kWh = 5857 kWh in totaal per jaar. Hiervoor heb je ongeveer 5857 / 300 = 19 zonnepanelen nodig.

hoeveel zonnepanelen nodig voor warmtepomp

De kosten van zonnepanelen en een warmtepomp

De kosten voor een warmtepomp met zonnepanelen zijn afhankelijk van verschillende factoren.

Hoe is de woonsituatie en welke soort pomp gebruik je? De aanschaf van een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen is een hele investering. Een investering die zich in de loop der jaren terugbetaalt.

Omdat de overheid duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan, kun je voor de aankoop van een warmtepomp en zonnepanelen een flinke subsidie ontvangen. Bovendien is er het Nationaal Energiebespaarfonds. Hier kun je geld lenen voor energiebesparende maatregelen aan je huis.

Interesse in een warmtepomp en zonnepanelen?

Heb je ook interesse in een volledig duurzame combinatie voor het verwarmen van jouw huis? 040 warmtepomp kan jou adviseren over de warmtepomp die het beste bij jou past.

Bovendien werkt 040 warmtepomp samen met 365zon, waardoor wij jou volledig kunnen ontzorgen op het gebied van zonnepanelen in combinatie met een warmtepomp.

Van advies en installatie tot garantie en nazorg. 040 Warmtepomp helpt graag!

Onze referenties

Dit vond de klant

Onze klanten zijn ons visitekaartje, dus we doen er alles aan hen goed van dienst te zijn. Veel mensen gingen u voor als tevreden klant bij 040 Groep. Wilt u meer weten over hun ervaringen?

Bekijk alle referenties

Freek en Angelique

Op aanraden van 040 warmtepomp hebben wij gekozen voor een hybride warmtepomp. Bij een hybride warmtepomp hoeft ons verwarmingssysteem niet vervangen te worden. Een perfecte oplossing die ons ook nog eens geld bespaart.

Heeft u vragen?

Neem contact met ons op!

Neem telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×