Grond water warmtepomp

Een grond water warmtepomp maakt het mogelijk om de warmte die in de grond aanwezig is optimaal te benutten bij het verwarmen van uw woning. Een grond water warmtepomp is een zeer efficiënte manier van verwarmen. Echter gaan er wel de nodige investeringen mee gepaard.

Hoe werkt een grond water warmtepomp?

In de bodem van de aarde is veel warmte aanwezig, wat ook wel geothermische warmte wordt genoemd. Voor een grond water warmtepomp wordt een ondergronds buizennetwerk aangebracht. Dit buizennetwerk gebruikt vervolgens de geothermische warmte om het water in de buizen te verwarmen. Echter is deze warmte niet hoog genoeg om een woning mee te kunnen verwarmen en daarom wordt er ook een warmtepomp aan de installatie toegevoegd. Met dank aan de warmtepomp wordt de temperatuur verder omhoog gebracht en met behulp van een warmtewisselaar wordt deze warmte vervolgens afgegeven aan de cv. Om dit proces tot stand te laten komen wordt door de warmtepomp maar zeer weinig elektriciteit gebruikt.

Horizontaal of verticaal buizennetwerk bij een grond warmtepomp?

Een grond warmtepomp maakt gebruik van een buizennetwerk in de grond om de warmte uit de bodem te kunnen halen. Tegenwoordig worden er twee grond warmtepompen onderscheden, namelijk een verticaal en een horizontaal systeem. Afhankelijk van de ruimte die er bij de woning aanwezig is worden de buizen geplaatst in een horizontale of verticale richting. Elke manier van plaatsten heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Voor- en nadelen van een horizontaal buizennetwerk

Een horizontaal buizennetwerk gaat met een aantal voor- en nadelen gepaard ten opzichte van een verticaal buizennetwerk. De voordelen van een horizontaal buizennetwerk zijn dat een horizontaal netwerk een vrij constant rendement biedt met een hoge COP. Daarnaast zijn de kosten voor de graafwerkzaamheden een stuk minder kostbaar dan bij een verticaal buizennetwerk. Een ander voordeel is dat het tijdens de zomer mogelijk is om over te schakelen op natuurlijke koeling.

Naast deze voordelen heeft een horizontaal buizennetwerk ook een aantal nadelen ten opzichte van een verticaal buizennetwerk. Zo is er een groot grondoppervlak nodig en mag het grondoppervlak niet woorden beplant. Daarnaast daalt de temperatuur van de ondiepe bodem snel wanneer het buiten koud is waardoor het rendement lager is dan bij een verticaal buizensysteem.

Voor- en nadelen van een verticaal buizennetwerk

De voordelen van een verticaal buizennetwerk zijn dat de seizoenen geen invloed hebben op het rendement waardoor het rendement constant hoog blijft. Daarnaast is er ook weinig grondoppervlak nodig om de buizen te plaatsen. Het nadeel van een verticaal buizennetwerk is dat diepteboringen vrij prijzig zijn.

Heeft u vragen over een grond water warmtepomp? Neem dan gerust contact met ons op door te bellen naar 040 – 2051882 of te mailen naar info@040warmtepomp.nl. Het is daarnaast ook mogelijk om hieronder gratis en geheel vrijblijvend een offerte aan te vragen. Wij zijn u graag van dienst.

Offerte aanvraag

Deskundig
Betrouwbaar
Snelle service

Uitgelichte reviews

Judith

Erg blij met onze warmtepomp. Na de nodige adviezen door 040 warmtepomp, uiteindelijk besloten om een warmtepomp te laten plaatsen. Boven verwachting, de warmtepomp werkt echt super, een het scheelt ons maandelijks veel geld.

Scheepers

Een warmtepomp, een goede investering die op termijn geld oplevert. Goed advies verzorgt door 040 warmtepomp. Plaatsing is ook netjes gedaan, alles volgens afspraak.

Prachtig geïnstalleerd. Vak werk !

Warmtepomp met hybride gasketel aangelegd. Prachtig geïnstalleerd. Vak werk ! Mooie oplossingen voor plaatsing warmtepomp en afwerking van de slangen. En alles werkt prima . Heel tevreden . Cijfer zou 10 moeten zijn omdat wij niets aan nadelen over de installatie kunnen vinden. Maar dat past niet denk ik maar het cijfer 9 is dubbel en dwars verdiend

Heeft u vragen?

Neem contact met ons op!

Neem telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×