Lagere energiekosten, minder CO2-uitstoot én een goed rendement: de warmtepomp belooft veel goeds. Om die reden is de warmtepomp steeds vaker de standaard bij nieuwbouwwoningen.

Een woning die voorzien is van een warmtepomp werkt all-electric en is dus volledig gasvrij. Wil jij overstappen van een cv-ketel naar een warmtepomp, maar vraag jij jezelf af of het mogelijk is om een warmtepomp in een bestaand huis te plaatsen?

In deze blog laten we je zien dat dit prima mogelijk is. Mits je rekening houdt met een aantal kanttekeningen. We leggen het graag aan je uit.

Warmtepomp in een bestaande woning: geen probleem!

De warmtepomp is een duurzame, elektrische vervanger van de cv-ketel. Waar de cv-ketel jouw huis verwarmt met aardgas, doet de warmtepomp dit door warmte uit de buitenlucht, de bodem of uit oppervlaktewater te trekken.

Gelukkig is het meestal geen enkel probleem om een warmtepomp te plaatsen in een bestaande huis. Echter, er zijn een aantal factoren waar jouw bestaande huis aan moet voldoen als je optimaal rendement wilt behalen uit jouw warmtepomp.

Allereerst is het belangrijk dat er in de buurt van de cv-ketel ruimte is voor de warmtepomp. Deze is gemiddeld 60cm x 60cm breed en 60cm hoog. Ook moet er plaats zijn voor een buitenunit, indien je voor een hybride warmtepomp gaat.

Daarnaast is een goede isolatie, het gebruik van lage temperatuurverwarming en het kiezen van de juiste warmtepomp van groot belang.

Zorg voor een goede isolatie

Voordat je een warmtepomp plaatst, is het belangrijk dat het dak, de gevel en de buitenmuur van jouw huis goed geïsoleerd zijn. Wanneer jouw woning is voorzien van goede isolatie, zal de warmte beter behouden blijven. In de zomer geldt het omgekeerde: de koele lucht zal in dat geval langer behouden blijven in jouw woning.

Het komt regelmatig voor dat oudere huizen niet goed genoeg zijn geïsoleerd. De warmte zal dan sneller verdwijnen. In dit geval zal het rendement van de warmtepomp een stuk minder zijn.

Het is niet noodzakelijk om jouw woning te voorzien van betere isolatie, maar het zal wel bijdragen aan een optimaal rendement van de warmtepomp. Ook simpelere maatregelen, zoals het afdichten en kitten van kieren kunnen al bijdragen aan een betere isolatie van je huis.

Lage temperatuurverwarming

Voor een optimaal rendement van de warmtepomp raden wij aan om gebruik te maken van lage temperatuurverwarming.

Is jouw huis nog voorzien van een cv-ketel en radiatoren? Dan zal de cv-ketel het water opwarmen naar zo’n 70 à 80 graden. Het water zal op deze temperatuur jouw woning verwarmen. Wanneer jouw huis goed is geïsoleerd en voorzien is van een warmtepomp, is die hoge temperatuur helemaal niet nodig om jouw woning lekker warm te krijgen. Je kunt jouw huis dan makkelijk warm krijgen met een watertemperatuur van 35 tot 55 graden.

Dit is niet alleen goed voor het milieu: je merkt dit ook in je portemonnee!

Plaats een boiler voor warm water

Een cv-ketel kan in één keer veel warm verwarmen. Bij een warmtepomp is dit niet het geval.

Om die reden is het aan te raden om een boiler naast de warmtepomp te plaatsen. Let op: zo’n boiler neemt al gauw 1m x 1m x 1.5m ruimte in beslag.

Welke warmtepomp in een bestaand huis?

Heb je na het lezen van deze blog het idee dat de plaatsing van een warmtepomp in jouw oude huis niet mogelijk is? Is er bijvoorbeeld geen plek voor een warmwaterboiler, of is jouw woning niet goed geïsoleerd?

De hybride warmtepomp kan in dat geval dé oplossing voor jou zijn. Deze warmtepomp heeft een losse buitenunit. Er zijn in dit geval geen grote aanpassingen nodig om ruimte te maken voor de bron in de bodem die nodig zijn bij andere varianten waterpompen.

Er is niet één type warmtepomp. Voor iedere situatie is er een passende pomp. Bekijk ook onze blog over welke warmtepomp het beste past per situatie.

Volledig gasvrij wonen? Vervang alle apparaten die op gas werken

Wil jouw bestaande woning volledig gasvrij maken? Dan is het belangrijk dat je alle apparaten die op gas werken vervangt door een elektrische variant.

Kook je bijvoorbeeld op gas? Dan kun je dit gasfornuis het beste vervangen door een inductiekookplaat.

Meer weten over de mogelijkheden van een warmtepomp?

Overweeg jij de plaatsing van een warmtepomp in jouw bestaande woning? 

Neem vrijlbijvend contact op voor een warmtepomp adviesgesprek 

Wil jij nog meer weten over de warmtepomp? Kijk dan eens tussen onze andere blogs.

  • renovatie 1
  • nieuwbouw 1
  • bijzonder 1

Wat gaat dat kosten?

offertegesprek

Wij komen vooraf bij u kijken welk warmtepompsysteem het meest geschikt is voor uw woning of bedrijfspand. Op basis daarvan adviseren we u en brengen we een offerte uit voor de aanschaf en installatie van de warmtepomp. 

Adviesgesprek aanvragen  ›

Onze tevreden klanten gaven ons deze review score ...

reviewscore

Onze klanten beoordeelden 040 Warmtepomp met een gemiddelde score van: 8,4.
Wilt u weten hoe 040 Warmtepomp door anderen is beoordeeld? Bekijk de reviews van onze klanten. Of geef zelf een beoordeling.

Beoordeel nu zelf  ›


Gegevens
Habraken 2321 L
5507 TK Veldhoven
040-2051882
info@040warmtepomp.nl

Copyright © 2022 www.040warmtepomp.nl
Sitemap

040 Warmtepomp
040 Warmtepomp 4.8/ 5 based on 1 12 ratings.