Krijg onafhankelijk warmtepomp-advies bij 040 Warmtepomp

Het kopen van een warmtepomp is een investering in uw woning en vraagt daarom om goed advies. Er zijn namelijk veel aspecten waar u rekening mee dient te houden. Zo zijn er een aantal soorten warmtepompen waar u uit kunt kiezen en is het goed om te weten of een warmtepomp voor uw woning wel rendabel is. Wij helpen u graag een handje om de juiste keuze te maken met ons uitgebreide advies.

Is een warmtepomp interessant voor mij?

Warmtepomp advies

Overweegt u om een warmtepomp te laten installeren? Wij hebben de belangrijkste voor- en nadelen van een warmtepomp voor u op een rijtje gezet:

Voordelen warmtepomp

  • In tegenstelling tot traditionele radiatoren verwarmt een warmpomp uw woning constant.
  • Met een warmtepomp bespaart u op gas en elektriciteitskosten.
  • Naast verwarmen kan een warmtepomp uw huis ook verkoelen.
  • Een warmtepomp is veiliger dan een verwarmingssysteem dat op gas werkt.
  • Een warmtepomp zorgt voor aanzienlijk minder CO2-uitstoot, wat het een milieuvriendelijke manier van verwarmen maakt.
  • Voor een warmtepomp komt u in aanmerking voor forse subsidie.

Nadelen warmtepomp

  • Een warmtepomp is een grote investering en de terugverdientijd en het rendement is lastig vast te stellen.
  • Een warmtepomp kan aardig wat ruimte in beslag nemen en is dus minder geschikt voor woningen met beperkte ruimte.
  • Niet iedere woning is geschikt voor een warmtepomp.

Is mijn woning geschikt voor een warmtepomp?

Er zijn drie factoren die bepalen of uw huis geschikt is voor een warmtepomp:

Isolatie van uw woning

De eerste en misschien wel belangrijkste factor die invloed heeft op de geschiktheid van een woning voor een warmtepomp is de isolatie van je woning. Een woning die slecht is geïsoleerd is namelijk niet geschikt voor een warmtepomp. De warmtepomp moet in dat geval te hard werken, waardoor het niet meer rendabel is.

Wanneer uw woning niet is geïsoleerd, is een warmtepompsysteem over het algemeen pas interessant wanneer het huis na 1975 is gebouwd. De huizen vanaf dit bouwjaar voldoen aan de minimaal vereiste isolatiewaarden om een ventilatiewarmtepomp te kunnen plaatsen.

Andere warmtepompen zijn pas geschikt wanneer een woning gebouwd is na 1992. Vanaf dit bouwjaar is een hybride lucht-waterpomp geschikt. Woningen die na 2000 zijn gebouwd komen over het algemeen in aanmerking voor alle soorten warmtepompen, omdat ze hiervoor vaak voldoende geïsoleerd zijn.

Uw verwarmingssysteem

Naast isolatie is het verwarmingssysteem van uw woning een belangrijke factor die bepaalt of uw woning geschikt is voor een warmtepomp. Er zijn diverse verwarmingssystemen, zoals radiatoren, vloerverwarming, elektrische verwarming, laagtemperatuurradiatoren of een convectorput.

Een warmtepomp is niet geschikt wanneer u elektrische verwarming hebt en kan niet worden geïnstalleerd in combinatie met traditionele radiatoren. Wanneer uw woning met een cv-ketel wordt verwarmt is het afhankelijk van de aanvoertemperatuur of een warmtepomp rendabel zal zijn.

Hoe lager de aanvoertemperatuur van je cv-ketel (vanaf 50 ⁰C en lager), hoe beter het rendement van een warmtepomp.

Uw cv-ketel

In de meeste gevallen kunnen woningen met een oude cv-ketel niet gekoppeld worden aan een warmtepomp, omdat deze niet Hoog Rendement zijn. In dit geval is een hybride warmtepompsysteem dan ook niet mogelijk. In dit geval kun je het beste een warmtepomp standalone installeren, zodat de cv-ketel wordt vervangen. In een adviesgesprek kunnen wij uiteraard beoordelen of dit de juiste keuze is.

Test of jouw woning geschikt is voor een warmtepomp

U kunt op een redelijk eenvoudige manier testen of uw woning in aanmerking komt voor een warmtepomp. Deze test voert u (idealiter) uit in de winter wanneer de dagtemperatuur onder het vriespunt is. Dit zijn de stappen om de test uit te voeren:

  1. Stel uw cv-ketel gedurende een hele dag en nacht in met een maximale wateraanvoertemperatuur van 50 ⁰C.
  2. Zet de thermostaat op een voor jou comfortabele temperatuur.
  3. Let erop dat de knoppen van alle belangrijke radiatoren helemaal opengedraaid zijn.
  4. Blijf ventileren, zodat er sprake is van een gezond binnenklimaat.
  5. Doe voor de rest alles wat u normaalgesproken die dag zou doen, maar let er wel op dat u zo min mogelijk elektrische apparaten gebruikt (die zorgen voor extra warmte).
  6. Na deze testdag beoordeelt u of u de temperatuur in de woning als comfortabel hebt ervaren. Daarnaast gaat u na of de temperatuur, zoals ingesteld op de thermostaat, ook daadwerkelijk behaald is.

Blijft het comfortabel en warm genoeg in uw woning, dan is uw woning geschikt voor een warmtepomp. Zo niet, dan is het eerst noodzakelijk om beter te isoleren en/of laagtemperatuurverwarming toe te passen voordat uw woning in aanmerking komt voor een warmtepomp.

Warmtepompen vergelijken

Over het algemeen onderscheiden we drie categorieën warmtepompen: lucht/water warmtepompen, water/water warmtepompen en ventilatielucht/water warmtepompen. Hieronder lichten we ze kort toe en benoemen we de bijbehorende prijsklasse.

Lucht/water warmtepomp

Een lucht/water warmtepomp onttrekt energie aan de buitenlucht, wat vervolgens wordt omgezet voor warm water en ruimteverwarming. Het energieverbruik van een lucht/water warmtepomp kan in vergelijking met een cv-ketel wel 50% lager uitvallen. De binnen- en buitenunit nemen overigens weinig ruimte in beslag, wat het geschikt maakt voor de woningen met beperktere ruimte.

Benieuwd naar de prijs van een lucht/water warmtepomp?

Vraag een offerte aan

Water/water warmtepomp

Een water/water warmtepomp haalt energie uit de bodem, het grondwater of uit oppervlaktewater. Hierdoor bevindt de pomp zich gedeeltelijk onder de grond. Dit systeem wordt vaak toegepast bij grote bedrijven en bij nieuwbouw projecten.

Wilt u weten of een water/water warmtepomp bij uw bedrijf past?

Vraag een offerte aan

Ventilatielucht/water warmtepomp

Een ventilatielucht/water warmtepomp wint warmte uit de ventilatielucht terug. Deze warmte wordt vervolgens gebruikt voor ruimteverwarming en warmtapwater. Een ventilatie/lucht warmtepomp is daarnaast een goede vervanger van een mechanische ventilatie-unit. Een voordeel van de ventilatielucht/water warmtepomp is dat deze zonder ingrijpende bouwkundige maatregelen geïnstalleerd kan worden.

Wilt u een ventilatielucht/water warmtepomp laten installeren?

Vraag een offerte aan

Subsidie aanvragen voor warmtepomp

Voor een warmtepomp kunt u tussen de €500,- en €2.500,- aan subsidie ontvangen. Het exacte bedrag is afhankelijk van het soort waterpompsysteem en hoeveel energie deze bespaart. Er bestaat een lijst waarin per warmtepomp benoemd is hoeveel subsidie u krijgt.

Naast landelijke subsidie kan het zijn dat u ook lokale subsidie ontvangt voor een warmtepomp.

Werking warmtepomp

Een warmtepomp haalt warmte uit natuurlijke warmtebronnen zoals de bodem, lucht en het grondwater. Een koelvloeistof transporteert deze energie naar de compressor in de warmtepomp. In de compressor worden de dampen samengeperst zodat ze een hogere temperatuur bereiken. De opgewarmde damp komt vervolgens in de condensor terecht. Via de condensor geeft de damp zijn warmte af aan de verwarmingsinstallatie van de woning. Tot slot verlaagt het expansieventiel de druk van de damp, waardoor de damp weer afkoelt en vloeibaar wordt. Deze vloeistof wordt dan naar buiten gestuurd om te verdampen, waarna het hele proces weer opnieuw begint.

Werking_van_een_warmtepomp

Onafhankelijk advies over een warmtepomp in uw woning

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van een warmtepomp en wilt u graag weten welke pomp het beste bij uw situatie past? Neem dan direct contact op door te bellen naar 040 – 2051882 of te mailen naar info@040warmtepomp.nl. Wij vertellen u graag meer over deze milieuvriendelijke energiebron en hoe u op uw energierekening kunt besparen!

Vraag via het onderstaande formulier direct een vrijblijvende offerte aan.

Offerte aanvraag

  • Sleep bestanden hierheen of
    Max. bestandsgrootte: 64 MB.
      Voeg afbeelding(en) toe ter verduidelijking voor het adviesgesprek.
    Deskundig
    Betrouwbaar
    Snelle service

    Uitgelichte reviews

    Anoniem

    Erg blij met onze warmtepomp. Met dank aan 040 warmtepomp. Het is erg comfortabel wonen. We hebben een hele constante temperatuur en lagere verbruikskosten. Het laatste is natuurlijk te gek.

    Judith

    Erg blij met onze warmtepomp. Na de nodige adviezen door 040 warmtepomp, uiteindelijk besloten om een warmtepomp te laten plaatsen. Boven verwachting, de warmtepomp werkt echt super, een het scheelt ons maandelijks veel geld.

    Esther en Willem

    We wilden ons huis graag duurzaam maken. 040 warmtepomp heeft ons perfect geadviseerd in de mogelijkheden. Ook de installatie heeft 040 warmtepomp perfect gedaan. Alles werkt echt perfect.

    Heeft u vragen?

    Neem contact met ons op!

    Neem telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

    Je gebruikt een verouderde webbrowser

    Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

    ×