Een grond water warmtepomp maakt het mogelijk om de warmte die in de grond aanwezig is optimaal te benutten bij het verwarmen van uw woning. Een grond water warmtepomp is een zeer efficiënte manier van verwarmen. Echter gaan er wel de nodige investeringen mee gepaard.

Hoe werkt een grond water warmtepomp?

In de bodem van de aarde is veel warmte aanwezig, wat ook wel geothermische warmte wordt genoemd. Voor een grond water warmtepomp wordt een ondergronds buizennetwerk aangebracht. Dit buizennetwerk gebruikt vervolgens de geothermische warmte om het water in de buizen te verwarmen. Echter is deze warmte niet hoog genoeg om een woning mee te kunnen verwarmen en daarom wordt er ook een warmtepomp aan de installatie toegevoegd. Met dank aan de warmtepomp wordt de temperatuur verder omhoog gebracht en met behulp van een warmtewisselaar wordt deze warmte vervolgens afgegeven aan de cv. Om dit proces tot stand te laten komen wordt door de warmtepomp maar zeer weinig elektriciteit gebruikt.

Horizontaal of verticaal buizennetwerk bij een grond warmtepomp?

Een grond warmtepomp maakt gebruik van een buizennetwerk in de grond om de warmte uit de bodem te kunnen halen. Tegenwoordig worden er twee grond warmtepompen onderscheden, namelijk een verticaal en een horizontaal systeem. Afhankelijk van de ruimte die er bij de woning aanwezig is worden de buizen geplaatst in een horizontale of verticale richting. Elke manier van plaatsten heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Voor- en nadelen van een horizontaal buizennetwerk

Een horizontaal buizennetwerk gaat met een aantal voor- en nadelen gepaard ten opzichte van een verticaal buizennetwerk. De voordelen van een horizontaal buizennetwerk zijn dat een horizontaal netwerk een vrij constant rendement biedt met een hoge COP. Daarnaast zijn de kosten voor de graafwerkzaamheden een stuk minder kostbaar dan bij een verticaal buizennetwerk. Een ander voordeel is dat het tijdens de zomer mogelijk is om over te schakelen op natuurlijke koeling.

Naast deze voordelen heeft een horizontaal buizennetwerk ook een aantal nadelen ten opzichte van een verticaal buizennetwerk. Zo is er een groot grondoppervlak nodig en mag het grondoppervlak niet woorden beplant. Daarnaast daalt de temperatuur van de ondiepe bodem snel wanneer het buiten koud is waardoor het rendement lager is dan bij een verticaal buizensysteem.

Voor- en nadelen van een verticaal buizennetwerk

De voordelen van een verticaal buizennetwerk zijn dat de seizoenen geen invloed hebben op het rendement waardoor het rendement constant hoog blijft. Daarnaast is er ook weinig grondoppervlak nodig om de buizen te plaatsen. Het nadeel van een verticaal buizennetwerk is dat diepteboringen vrij prijzig zijn.

Heeft u vragen over een grond water warmtepomp? Neem dan gerust contact met ons op door te bellen naar 040 - 2051882 of te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Het is daarnaast ook mogelijk om hieronder gratis en geheel vrijblijvend een offerte aan te vragen. Wij zijn u graag van dienst.

 

 1. *
  Ongeldige invoer
 2. *
  Ongeldige invoer
 3. *
  Ongeldige invoer
 4. *
  Ongeldige invoer
 5. *
  Ongeldige invoer
 6. *
  Ongeldige invoer
 7. *
  Ongeldige invoer
 8. Spam controle*
  Ongeldige invoer

 • renovatie 1
 • nieuwbouw 1
 • bijzonder 1

Wat gaat dat kosten?

offertegesprek

Wij komen vooraf bij u kijken welk warmtepompsysteem het meest geschikt is voor uw woning of bedrijfspand. Op basis daarvan adviseren we u en brengen we een offerte uit voor de aanschaf en installatie van de warmtepomp. 

Adviesgesprek aanvragen  ›

Onze tevreden klanten gaven ons deze review score ...

reviewscore

Onze klanten beoordeelden 040 Warmtepomp met een gemiddelde score van: 8,4.
Wilt u weten hoe 040 Warmtepomp door anderen is beoordeeld? Bekijk de reviews van onze klanten. Of geef zelf een beoordeling.

Beoordeel nu zelf  ›


Gegevens
Habraken 2321 L
5507 TK Veldhoven
040-2051882
info@040warmtepomp.nl

Copyright © 2022 www.040warmtepomp.nl
Sitemap

040 Warmtepomp
040 Warmtepomp 4.8/ 5 based on 1 12 ratings.