Welke warmtepomp heb ik nodig?

Lees verder

Wist jij dat er meerdere soorten warmtepompen zijn?

Wij leggen je uit of een warmtepomp geschikt is voor jouw woning. En welk type warmtepomp het beste past.

Welke waterpomp moet ik kiezen?

Ieder type warmtepomp heeft zijn eigen toepassingen. Om te bepalen welke warmtepomp het beste bij jouw woonsituatie past, is het allereerst handig om te weten of een warmtepomp rendabel is in jouw woning.

In principe kun je in iedere woning een warmtepomp installeren. Echter, in sommige situaties moet je jezelf afvragen of het installeren van een warmtepomp wel zo verstandig is.

Heb jij bijvoorbeeld een oud huis met een slechte isolatie? Dan zal de warmtepomp niet het gewenste comfort kunnen geven en tegenvallen qua rendement.

Is mijn huis geschikt voor een warmtepomp?

De plaatsing van een warmtepomp in een nieuwbouwhuis is geen enkel probleem. Nieuwbouwhuizen voldoen namelijk aan de eisen die benodigd zijn voor de installatie van een warmtepomp.

Of jouw woning geschikt is voor de installatie van een warmtepomp hangt af van verschillende factoren:

1. Hoe goed is jouw woning geïsoleerd?

Wanneer de woning niet goed is geïsoleerd, zal de warmte niet goed behouden worden in jouw woning. De warmtepomp biedt dan niet het gewenste comfort en zal te weinig rendement opleveren.

2. Het huidige verwarmingssysteem

Een warmtepomp werkt niet in combinatie met traditionele radiatoren. Die zul je dus moeten vervangen. Verwarm jij jouw woning met vloerverwarming? Dan is de kans groot dat je jouw bestaande verwarmingssysteem aan kunt sluiten op een warmtepomp.

3. Het bouwjaar van jouw huis

Aan de hand van het bouwjaar van je huis kan vrij gemakkelijk worden bepaald wat er wel en niet aanwezig is in jouw huis. Hieruit kunnen we opmaken welke aanpassingen benodigd zijn, alvorens je jouw warmtepomp kunt installeren.

Indien jouw woning een grote verbouwing heeft ondergaan, dan wordt er gekeken naar de datum van de laatste renovatie.

Welke soorten warmtepompen zijn er?

Er zijn verschillende soorten warmtepompen beschikbaar. Deze soorten worden aangeduid met bijvoorbeeld water-water of lucht-water. Dit duidt aan waar de warmtepomp de warmte uit onttrekt en waar hij vervolgens de warmte aan afgeeft. Je leest dus eerst de bron en daarna de manier van afgifte.

De warmtepompen die het meeste worden toegepast zijn:

1. Hybride lucht-waterpomp

De hybride lucht-waterpomp maakt gebruik van elektriciteit om de woning te verwarmen. Dit warmtepompsysteem gebruikt de buitenlucht als bron en werkt ondersteunend aan de gasgestookte cv-ketel.

Door middel van een buitenunit wordt de buitenlucht getransporteerd naar de warmtepomp die binnenshuis staat. Wil jij een warmtepomp plaatsen in een bestaand huis? Dan is de hybride lucht-waterpomp van Daikin het meest geschikt.

Deze warmtepomp verzorgt voor een groot gedeelte van het jaar de verwarming van jouw woning. Alleen bij een grote warmtebehoefte zal de CV voor de warmtevoorziening zorgen.

Een hybride lucht-water warmtepomp kies je als:

  • Je een krapper budget hebt, maar toch wilt besparen op gaskosten.
  • Je gedeeltelijk gasvrij wilt wonen (bijvoorbeeld wanneer je nog veel apparaten hebt die op gas werken).
  • Je een waterpomp wilt installeren in een bestaande, oudere woning.

2. Standalone warmtepomp

Een standalone warmtepomp is een volledige warmtepomp die gebruik maakt van elektriciteit. Dit wil zeggen dat er geen gasgestookte cv-ketel aan te pas komt en jij volledig gasvrij kunt wonen.

Deze warmtepomp verwarmt dus zowel het water als de lucht in jouw woning. De warmte kan van verschillende bronnen komen, zoals de bodem, buitenlucht, grondwater of oppervlaktewater. Hier komt de Nibe warmtepomp installatie om de hoek kijken.

De totale investering van een standalone warmtepomp is vaak een stuk hoger dan bij een hybride warmtepomp. Maar daar tegenover staat wel een stabieler en hoger rendement.

Een standalone warmtepomp kies je als:

  • Je volledig gasvrij wilt wonen.
  • Je de CO2 uitstoot drastisch wilt verminderen.
  • Je een goed geïsoleerde woning hebt.

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt de bodem als warmtebron. De bodemtemperatuur is vrijwel het hele jaar door constant, waardoor deze warmtepomp het hele jaar door kan werken.

Voor de installatie van een bodem-water warmtepomp wordt er onder de grond een buizennetwerk aangebracht. De onttrokken warmte zal niet direct warm genoeg zijn, daarom krijgt de pomp hulp van een compressor, verdamper en condensor.

Deze warmtepomp gebruikt een ‘bodemwarmtewisselaar’ om de warmte vervolgens door te kunnen geven aan de pomp zelf.

Een bodem-water warmtepomp kies je als:

  • Je veel grond hebt.
  • Je volledig gasvrij wilt wonen.
  • Jouw woning op een leemachtige bodem staat (meest geschikte grond voor deze waterpomp).

4. Ventilatiewarmtepomp

Sinds een aantal jaren zijn woningen standaard voorzien van een ventilatiesysteem. Een groot voordeel hiervan is dat de woning continue goed gelucht wordt.

De ventilatiewarmtepomp gebruikt de lucht uit dit ventilatiesysteem om op te warmen of te verkoelen.

Het installeren van een ventilatiewarmtepomp is vrij eenvoudig. Deze wordt namelijk geplaatst in plaats van de ventilatiebox die al aanwezig is in de woning.

Een ventilatiewarmtepomp kies je als:

  • Jouw huis voorzien is van een ventilatiesysteem.
  • Je de warmtepomp in de zomer wilt gebruiken voor verkoeling.
  • Je op zoek bent naar een installatie systeem dat gemakkelijk te installeren is.

Interesse in een warmtepomp?

Overweeg jij de plaatsing van een warmtepomp? Neem vrijblijvend contact op. Je kunt altijd bij ons terecht voor een warmtepomp adviesgesprek.

Ben je benieuwd naar nog meer informatie over warmtepompen? Lees dan ook onze andere blogs.

Onze referenties

Dit vond de klant

Onze klanten zijn ons visitekaartje, dus we doen er alles aan hen goed van dienst te zijn. Veel mensen gingen u voor als tevreden klant bij 040 Groep. Wilt u meer weten over hun ervaringen?

Bekijk alle referenties

Scheepers

Een warmtepomp, een goede investering die op termijn geld oplevert. Goed advies verzorgt door 040 warmtepomp. Plaatsing is ook netjes gedaan, alles volgens afspraak.

Heeft u vragen?

Neem contact met ons op!

Neem telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×