De warmtepomp is in Nederland aan een opmars bezig. Niet verwonderlijk want het plaatsen van een warmtepomp is een duurzame investering met hoog rendement. Er zijn wel wat randvoorwaarden.

Wilt je weten of een warmtepomp voor jouw woning de beste oplossing is? In dit artikel zetten we de voor- en nadelen van een warmtepomp op een rij.

Voordelen warmtepomp

Eerst het zoet. Een warmtepomp past perfect in de ‘groene’ ambities van de overheid. Nederland gaat op termijn van het gas af en dat vraagt om nieuwe technieken voor verwarmen en koelen.

Een warmtepomp haalt energie uit de lucht of de bodem, geen fossiele brandstoffen dus. Dat zorgt voor een enorme vermindering aan CO2-uitstoot. Afhankelijk van het type warmtepomp is het mogelijk om je huis volledig gasvrij te verwarmen.

Daar blijft het niet bij. Een greep uit de voordelen van een warmtepomp:

 • Energiebesparing: rekeningen zijn nooit leuk, maar een forse energiebesparing maakt het wel een stuk aangenamer. Het rendement van een warmtepomp zie je op iedere factuur terug.
 • Verwarmen én koelen: een traditionele CV-ketel kan wel verwarmen, maar niet koelen. Een bodem-water warmtepomp kan daarentegen ook koelen en dat is ideaal op zwoele zomerdagen. Bovendien is koelen heel goedkoop, want de energie is afkomstig uit de grond en daar is het vrijwel altijd koel.
 • Onderhoudsarm: een warmtepomp zorgt gemiddeld voor 15 tot 20 jaar comfortabel leven. Een lange levensduur begint bij een professionele installatie. Daarnaast hebben technische installaties periodiek onderhoud nodig. Met een onderhoudscontract blijft jouw warmtepomp ook op lange termijn goed presteren.
 • Subsidies: duurzaamheid heeft de wind in de rug en daarom stimuleert de overheid het plaatsen van warmtepompen. Met de ISDE-subsidie krijg je een deel van de aanschafkosten vergoed. Het bedrag is afhankelijk van het type warmtepomp: hoe zuiniger de pomp, hoe hoger de subsidie. Wil je hier meer over weten, neem contact op.
 • Waardevermeerdering woning: hoe duurzamer uw woning, hoe ‘groener’ het energielabel. Daarmee wordt je woning structureel meer waard.

Nadelen warmtepomp

Het moge duidelijk zijn: een warmtepomp heeft een groot aantal voordelen. Toch zijn er ook nadelen.

Een warmtepomp is niet voor iedereen de beste oplossing. De nadelen van een warmtepomp op een rij:

 • Isolatie: een goede isolatie is onmisbaar, want een warmtepomp verwarmt op een lagere temperatuur dan een CV-ketel. Nieuwbouwwoningen zijn dan ook ideaal voor het plaatsen van een warmtepomp. Bij oudere vragen zijn er vaak meerdere investeringen nodig.
 • Vloerverwarming: een CV-ketel werkt doorgaans in combinatie met radiatoren. Vanwege de lagere temperatuur werkt een warmtepomp daarentegen optimaal met vloerverwarming. Let op: vloerverwarming is niet altijd noodzakelijk, dat hangt af van de capaciteit van de radiatoren. Neem contact op voor meer informatie.
 • Buitenunit: een hybride warmtepomp op buitenlucht heeft niet alleen een binnenunit, maar ook een buitenunit. Die neemt vanzelfsprekend extra ruimte in, hoewel daar meestal wel een efficiënte oplossing voor te vinden is (bijvoorbeeld op een plat dak of aan de gevel). Tip: bekijk ook onze blog over de locatie van een buitenunit.
 • Geluidshinder buitenunit: het geluid van de ventilator in de buitenunit kan als storend worden ervaren. Vaak heeft dat te maken met de plaatsing en de installatie. Een professionele installateur houdt daar rekening mee zodat de overlast minimaal is. Goed om te weten: de ventilator is alleen actief als er verwarmd wordt en dat is doorgaans als het buiten koud is en jij dus binnen bent. Als het zonnig is, houdt de ventilator siësta en hoor je dus niets.

Warmtepomp ervaringen

Een warmtepomp is een bewezen techniek die snel tot resultaat leidt. Warmtepompen zijn populair en dat is niet voor niets. Je bespaart eenvoudig energie zonder in te leveren op comfort.

Vooral als uw CV-ketel aan vervanging toe is, biedt een warmtepomp uitkomt. Benieuwd naar de ervaringen van anderen? Lees dan de klantverhalen op onze website.

Wilt je eerst meer weten over de ins & outs van een warmtepomp? Bekijk dan de tips en projecten op onze blogpagina.

Voor- en nadelen warmtepomp

In dit artikel hebben we de voordelen en nadelen van een warmtepomp op een rij gezet. Aan jou nu de keus of een warmtepomp voor jouw woning interessant is of niet.

Wil je meer weten of heb je behoefte aan een persoonlijk advies?

Neem vrijblijvend contact op. Wij helpen je graag verder!

 • renovatie 1
 • nieuwbouw 1
 • bijzonder 1

Wat gaat dat kosten?

offertegesprek

Wij komen vooraf bij u kijken welk warmtepompsysteem het meest geschikt is voor uw woning of bedrijfspand. Op basis daarvan adviseren we u en brengen we een offerte uit voor de aanschaf en installatie van de warmtepomp. 

Adviesgesprek aanvragen  ›

Onze tevreden klanten gaven ons deze review score ...

reviewscore

Onze klanten beoordeelden 040 Warmtepomp met een gemiddelde score van: 8,4.
Wilt u weten hoe 040 Warmtepomp door anderen is beoordeeld? Bekijk de reviews van onze klanten. Of geef zelf een beoordeling.

Beoordeel nu zelf  ›


040 Warmtepomp

Recente projecten


Gegevens
Habraken 2321 L
5507 TK Veldhoven
040-2051882
info@040warmtepomp.nl

Copyright © 2022 www.040warmtepomp.nl
Sitemap

040 Warmtepomp
040 Warmtepomp 4.8/ 5 based on 1 12 ratings.