Waar plaats je de buitenunit van een warmtepomp? 5 tips

Lees verder

Een warmtepomp gebruikt warmte uit de buitenlucht, de bodem of het grondwater om een huis te verwarmen. Dat is één van de redenen waarom een warmtepomp zo duurzaam is. Een volledige warmtepomp op buitenlucht en een hybride warmtepomp hebben naast een binnenunit, ook een buitenunit. Maar waar plaats je de buitenunit nou eigenlijk? Om het hoogste rendement uit de warmtepomp te halen, moet de plaats van de buitenunit aan een aantal eisen voldoen. Daarom geven wij in deze blog 5 tips voor het plaatsen van de buitenunit.

1. De juiste afstand tussen binnen- en buitenunit

De buitenunit van een warmtepomp vangt warmte op en verplaatst deze naar de binnenunit. Het is dus belangrijk dat je de buitenunit zo dicht mogelijk bij de binnenunit plaatst. Op deze manier voorkom je dat warmte een te grote afstand moet overbruggen en daarom verloren gaat.

Voor het meeste rendement van de warmtepomp, plaats je de twee units niet verder dan 20 meter uit elkaar.

2. Houd rekening met het geluid van de buitenunit

Geluidsoverlast in huis en in de woonwijk kan een groot probleem zijn. Een buitenunit van een warmtepomp tot 12 kWh kan op 5 meter afstand ongeveer 49 db(A) geluidsdruk geven. Houd daar dus rekening mee bij het plaatsten van de buitenunit.

Op een plat dak of direct tegen de gevel kan het geluid van de buitenunit doordringen in het huis, of dat van je buren. Een goed alternatief is dan om de buitenunit in de tuin te plaatsen en te zorgen voor zoveel mogelijk vrije ruimte om de unit. Heb je niet genoeg ruimte om de unit elders te plaatsen? Een omkasting of trillingsdemping kan uitkomst bieden. Of wat dacht je van een warmtepomp met nachtinstelling? De pomp hoeft dan ’s nachts niet op volle toeren te draaien.

3. Houd rekening met je woonsituatie

Woon je in een drukke stad en heb je een volledige warmtepomp op buitenlucht? Dan plaats je de buitenunit van je warmtepomp ergens anders dan wanneer je in een ruime buitenwijk woont. De buitenunit heeft namelijk voldoende toevoer van lucht nodig.

In een druk bebouwde stad is dit niet altijd even gemakkelijk. Daarom zie je buitenunits in drukke steden vaak op het dak. Wanneer je genoeg ruimte hebt heb je vaak de keuze: tegen de buitengevel, in de tuin, of toch op het dak.

4. Ga na of je een vergunning nodig hebt voor de buitenunit

Een buitenunit dat bevestigd is aan het huis kan het aangezicht van de straat veranderen. Daarom heb je in sommige gevallen een vergunning nodig voor de aanschaf van een warmtepomp met buitenunit.

Vraag dus bij de gemeente na of dat ook voor jouw situatie geldt.

5. Vraag hulp bij het plaatsen van de buitenunit

Een laatste tip: laat je goed informeren. Twijfel je over de juiste plek voor de buitenunit van je warmtepomp? Vraag dan advies aan een erkend installateur.

040 warmtepomp kan jou precies vertellen welke warmtepomp het beste bij jou situatie past en op welke plaats de buitenunit moet staan om het hoogste rendement uit de warmtepomp te halen. Bovendien kan 040 warmtepomp jouw volledig ontzorgen op het gebied van installatie en onderhoud van de units.

Onze referenties

Dit vond de klant

Onze klanten zijn ons visitekaartje, dus we doen er alles aan hen goed van dienst te zijn. Veel mensen gingen u voor als tevreden klant bij 040 Groep. Wilt u meer weten over hun ervaringen?

Bekijk alle referenties

Professioneel

Eerst een beetje sceptisch, maar na advies van 040 warmtepomp, toch besloten een warmtepomp te installeren. Ons huis is goed geïsoleerd, wat als voordeel heeft dat de temperatuur heel erg constant is, inde winter warm en in de zomer lekker koel. goed werk 040 warmtepomp.

Heeft u vragen?

Neem contact met ons op!

Neem telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×