Een warmtepomp gebruikt warmte uit de buitenlucht, de bodem of het grondwater om een huis te verwarmen. Dat is één van de redenen waarom een warmtepomp zo duurzaam is. Een volledige warmtepomp op buitenlucht en een hybride warmtepomp hebben naast een binnenunit, ook een buitenunit. Maar waar plaats je de buitenunit nou eigenlijk? Om het hoogste rendement uit de warmtepomp te halen, moet de plaats van de buitenunit aan een aantal eisen voldoen. Daarom geven wij in deze blog 5 tips voor het plaatsen van de buitenunit.

1. De juiste afstand tussen binnen- en buitenunit

De buitenunit van een warmtepomp vangt warmte op en verplaatst deze naar de binnenunit. Het is dus belangrijk dat je de buitenunit zo dicht mogelijk bij de binnenunit plaatst. Op deze manier voorkom je dat warmte een te grote afstand moet overbruggen en daarom verloren gaat.

Voor het meeste rendement van de warmtepomp, plaats je de twee units niet verder dan 20 meter uit elkaar.

2. Houd rekening met het geluid van de buitenunit

Geluidsoverlast in huis en in de woonwijk kan een groot probleem zijn. Een buitenunit van een warmtepomp tot 12 kWh kan op 5 meter afstand ongeveer 49 db(A) geluidsdruk geven. Houd daar dus rekening mee bij het plaatsten van de buitenunit.

Op een plat dak of direct tegen de gevel kan het geluid van de buitenunit doordringen in het huis, of dat van je buren. Een goed alternatief is dan om de buitenunit in de tuin te plaatsen en te zorgen voor zoveel mogelijk vrije ruimte om de unit. Heb je niet genoeg ruimte om de unit elders te plaatsen? Een omkasting of trillingsdemping kan uitkomst bieden. Of wat dacht je van een warmtepomp met nachtinstelling? De pomp hoeft dan ’s nachts niet op volle toeren te draaien.

Warmtepomp buitenunit

3. Houd rekening met je woonsituatie

Woon je in een drukke stad en heb je een volledige warmtepomp op buitenlucht? Dan plaats je de buitenunit van je warmtepomp ergens anders dan wanneer je in een ruime buitenwijk woont. De buitenunit heeft namelijk voldoende toevoer van lucht nodig.

In een druk bebouwde stad is dit niet altijd even gemakkelijk. Daarom zie je buitenunits in drukke steden vaak op het dak. Wanneer je genoeg ruimte hebt heb je vaak de keuze: tegen de buitengevel, in de tuin, of toch op het dak.

4. Ga na of je een vergunning nodig hebt voor de buitenunit

Een buitenunit dat bevestigd is aan het huis kan het aangezicht van de straat veranderen. Daarom heb je in sommige gevallen een vergunning nodig voor de aanschaf van een warmtepomp met buitenunit.

Vraag dus bij de gemeente na of dat ook voor jouw situatie geldt.

5. Vraag hulp bij het plaatsen van de buitenunit

Een laatste tip: laat je goed informeren. Twijfel je over de juiste plek voor de buitenunit van je warmtepomp? Vraag dan advies aan een erkend installateur.

040 warmtepomp kan jou precies vertellen welke warmtepomp het beste bij jou situatie past en op welke plaats de buitenunit moet staan om het hoogste rendement uit de warmtepomp te halen. Bovendien kan 040 warmtepomp jouw volledig ontzorgen op het gebied van installatie en onderhoud van de units.

 

  • renovatie 1
  • nieuwbouw 1
  • bijzonder 1

Wat gaat dat kosten?

offertegesprek

Wij komen vooraf bij u kijken welk warmtepompsysteem het meest geschikt is voor uw woning of bedrijfspand. Op basis daarvan adviseren we u en brengen we een offerte uit voor de aanschaf en installatie van de warmtepomp. 

Adviesgesprek aanvragen  ›

Onze tevreden klanten gaven ons deze review score ...

reviewscore

Onze klanten beoordeelden 040 Warmtepomp met een gemiddelde score van: 8,4.
Wilt u weten hoe 040 Warmtepomp door anderen is beoordeeld? Bekijk de reviews van onze klanten. Of geef zelf een beoordeling.

Beoordeel nu zelf  ›


040 Warmtepomp

Recente projecten


Gegevens
Habraken 2321 L
5507 TK Veldhoven
040-2051882
info@040warmtepomp.nl

Copyright © 2022 www.040warmtepomp.nl
Sitemap

040 Warmtepomp
040 Warmtepomp 4.8/ 5 based on 1 12 ratings.